2: Byt ut 5 värstingvaror mot eko dito

Naturskyddsföreningen presenterade en lista på fem varor, fem värstingvaror för natur och miljö. Har man inte möjlighet att alltid välja eko så kan man göra miljön en jättetjänst genom att byta ut de fem. Här kommer listan:

1. Kaffe. Ingen nyhet, eko-kaffe och gärna rättvisemärkt kaffe är det som dricks här hemma. Jag dricker inte mängder, så det är inte en dyr uppoffring. Jag kan tycka att ibland är det tråkigt, det finns så mycket olika sorters kaffe, men i slutändan är det ju bara kaffe liksom.

2. Bananer och vindruvor. Bananer handlar jag alltid eko, men vindruvor i princip aldrig eko. Så där blir det bättring. Jag vet ju att vanliga vindruvor dessutom är en gift-coctail utan dess like, men ändå slarvar jag. Dumt. Om man tycker det är dyrt med eko-druvor så är det enkelt att ersätta druvorna med någon annan frukt. Russin däremot brukar jag handla eko, för de är mycket godare. Jag är ingen storkonsument av vin, men jag kan tänka mig att testa mig igenom Systembolagets eko-viner.

3. Mejeriprodukter. Att ta eko-mjölk går på rutin, men jag ska bättra mig även bland de andra varorna. Men målet är egentligen att inte äta så mycket mejeriprodukter, men det blir nog en egen post.

4. Kött. Finns inte eko-kött så ska man välja närproducerade, helst gräsuppfödda djur. Att välja kött som är mer klimatsmart, typ lamm är också viktigt. Eko-kött är bra mycket dyrare än annat kött, en lösning kan vara att äta mindre kött. Här hemma äter vi väldigt lite kött, just nu inget alls.

5. Potatis. Det här var en nyhet för mig. Att svensk potatis skulle vara en miljöbov, enligt Naturskyddsföreningen är det den gröda som besprutas mest i Sverige!

This entry was posted in eko-varor, konsumtion, mat, miljövärstingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s